נשימה
- Elad Hameiri
- Nov 25, 2024
- 2 min read

זהו כלי שאני משתמש בו מהיום הראשון שהתחלתי לטפל. בתחילת הדרך עבדתי יותר מהאינטואיציה במטרה להרגיע את המטופל ולעזור לו להתמודד עם הכאב. בהמשך, לאחר חקר מעמיק בעולם הנשימה דייקתי את מטרתי בשימוש בכלי זה.
המטרה שלי כיום, היא ליצור חיבור בין המטופל לגוף שלו, לתת לו כלים לנשימה נכונה, לגרום לו לעורר את תשומת ליבו לתחושות שעולות במהלך הטיפול ולתת מקום להקשבה לאזורים רגישים וכואבים.
למה דווקא נשימה?
נשימה היא אחת הדרכים שלנו לתקשר עם העולם שבחוץ. בלידה זהו הדבר הראשון שאנחנו עושים וכך גם כשאנו נפרדים מהעולם. זוהי יכולת בסיסית שברוב המקרים לא מלמדים אותנו איך נכון לעשות אותה. נשימה מורכבת משאיפה - הכנסת אוויר דרך האף, ונשיפה - הוצאת אוויר מהאף או מהפה.
כאשר אנו נושמים דרך האף, האוויר עובר מספר תהליכים שמגישים אותו לספיגה בריאות בצורה אופטימלית - הוא מגיע מחומם, מטוהר ומלוחלח (מוסיפים לו לחות). כאשר אנו שואפים מהפה האוויר אינו עובר את התהליכים הללו ולכן אנחנו סופגים פחות. דרך האף אנחנו סופגים בממוצע 20% יותר חמצן לגופנו. דבר המאפשר למגוון גדול מאוד של תהליכים הדורשים חמצן להתרחש בצורה טובה ויעילה יותר.
הסרעפת
איבר חשוב נוסף בתהליך הזה, או יותר נכון שריר היא - הסערפת. שריר בצורת כיפה הממוקם מתחת לריאות והלב, מחלק בין חלל בית החזה לחלל הבטן, מחובר לעמוד השדרה התחתון (הלומברי), לצלעות ולעצמו. כאשר אנו שואפים הסרעפת מתכווצת ומאפשרת לאוויר להיכנס אל הריאות.
נשימה בעזרת הסרעפת משפיעה על זרימת הדם לכל הגוף, מאפשרת מין ״עיסוי״ של האיברים הפנימיים - בשאיפת אוויר דוחפת אותם כלפי מטה ובנשיפה מאפשרת להם לעלות מעלה ומשפיעה על היציבה שלנו.
מערכת העצבים
נשימה היא אחת הדרכים שלנו לשלוט במערכת העצבים. זו אמנם מערכת עצמאית בגופנו אך בעזרת ויסות הנשימה אנו יכולים להרגיע/לעורר אותה. מערכת העצבים מחולקת לשתיים - זו שפועלת במצבי דחק, סטרס ונקראת גם fight, flight, freeze - FFF וזו שפועלת במצבי מנוחה ורגיעה ונקראת Rest&Digest.
כיום, חלק גדול מאיתנו, במיוחד במצב בארץ ובעולם, נמצאים ברמות גבוהות מאוד של סטרס. במילים אחרות מערכת העצבים שלנו מאוד מאוד פעילה. הדבר תקין כשאנו רוצים לברוח מהיפופוטם אבל המצב כיום הוא כזה שהמערכת מעוררת ברוב שעות היממה. יש לכך השפעה משמעותית מאוד על מערכת הלב וכלי הדם, עיכול, רבייה, נשימה ועוד מגוון גדול של תהליכים בגופנו שאינם פועלים כלל או לא בצורה אופטימלית. מצב זה פוגע בתפקוד היומיומי, משפיע על השינה שלנו ובכך גם על ההתאוששות של גופנו לאחר אימון\יום עבודה ארוך\שיקום מפציעה או מחלה.
מה קורה בטיפול?
כחלק מהטיפול, נלמד יחד איך לנשום נכון במהלך הטיפול. מה כדאי ומה לא כדי לעזור לגוף להישאר במצב רפוי ורגוע ולא לעורר את מערכת העצבים. בנוסף, המטופל יקבל כלים כדי להמשיך ולתרגל בבית בעצמו וללמוד להרגיע את הגוף. כלי שיכול לשמש להרגעה במצבי חרדה, קשיי שינה והירדמות, קשיי עיכול ועוד.